2011. április 18., hétfő

filmkritika-Becstelen Brigantyk

Suliban azt a feladatok kaptuk,hogy írjunk kritikát.Én egy filmet választottam,mégpedig a Becstelen Brigantykat. :P.Szóval itt az írásom: :)



      Quentin Tarantino filmje a II. világháború idején, Franciaországban játszódik. A film elején a rendező hitelesen ábrázolja a zsidók bujdosását, később a történelmi hűséget elhagyja.

      A történet elején egy speciális náci alakulat zsidó családok után kutat. Egy francia tehenész tanyáján a rajtaütést csak a bujkáló család idősebb lánya, Shosanna ( Mélanie Laurent ) éli túl. A lány végignézi családja kivégzését, de neki sikerül megszöknie. Már ebben a jelenetben feltűnik a film egyik meghatározó alakja: Hans Landa őrnagy. Az őrnagyot alakító Christofer Waltz nem ok nélkül kapott több díjat is alakításáért, lélegzetelállítóan ábrázolja a hátborzongató, zseniálisan okos náci katonát. A film nagyon fontos eleme, hogy több nyelven-, franciául, németül, angolul és olaszul játszódik, sőt különböző tájszólásokat is felvonultat. A háború idején a nyelvismeret, a túlélés szempontjából, rendkívül fontos volt.
      A történet másik szála az Aldo Raine ( Brad Pitt ) hadnagy vezette szedett-vedett amerikaiakból álló csapatot, azaz a „brigantykat” követi. A kis csapat drasztikus rajtaütéseken gyűjti a náci skalpokat. Céljuk a félelemkeltés, mítoszukat horogkereszttel megjelölt „túlélők” éltetik. Shosanna, a zsidó lány közben Párizsba költözik, álnéven egy mozit működtet. A történet két szála ebben a moziban találkozik. Egy fiatal, náci, háborús hős révén a legújabb német propagandafilmet Shosannánál vetítik. A premieren a teljes náci elit megjelenik. A lány ebben lehetőséget lát arra, hogy megbosszulja, amit ellenségeik a zsidókkal tettek. A filmbemutató híre a „brigantykhoz” is eljut. Az amerikai fiúk Bridget Von Hammersmark ( Diane Kruger )  német színésznővel és titkosügynökkel szövetkezve a mozi felrobbantására készülnek. A mozi tulajdonosnője fel akarja gyújtani az épületet. Az akcióban Hitlerrel együtt a főszereplők többsége is odavész.
      Tarantino filmjében a feszültség érdekes módon nem az akciójelenetekben, hanem a párbeszédekben, reakciókban és tekintetekben érezhető a leginkább. A film végig nyitva hagyja azt a kérdést, hogy: Landa őrnagy a mozi-tulajdonosnőben felismeri –e a szökött zsidó lányt vagy nem? A becstelen brigantyban mese-, és Shakespere motívumok is fellelhetőek.  A német hős és Shosanna története egy háborús Rómeó és Júlia történet. A megismerkedésük, amikor Shosanna a létra tetején állva feliratot cserél lényegében olyan, mint az erkélyjelenet. Haláluk, ahogy fekszenek a földön, szintén emlékeztet a drámára. A különbség az, hogy a borzalmakat megélt zsidó Júlia nem szeret bele a náci Rómeóba. Bridget Von Hammersmark német színésznőt - Hamipipőkéhez hasonlóan- elveszett cipője árulja el. De ebben a történetben nem a herceg keze, halál vár arra, akinek lábára illik a cipő.
      Quentin Tarantinó, állítólag már régóta készült egy háborús filmre, a forgatás a szereplőválogatás miatt húzódott évekig. Nehéz volt a többnyelvű szerepek kiosztása, de megérte kivárni, mert a film sikeréhez, a nagyszerű forgatókönyv mellett, a hiteles alakítások is nagyban hozzájárultak. 




      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése